aktotoplitelen

PPUredi

Пожароопасност, свързана с атмосферните условия и състоянието на растителната покривка 


logo01

Картите са разработени от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ при БАН, за да се отговори на изискването на националните институции за оповестяване на предупреждения за трайно засушаване и необходимост от повишена бдителност сред населението при работа с открит огън в съответните райони на страната. Повишен риск за възникване и развитие на полски и горски пожари може да се очаква при наличие на благоприятни атмосферни и наземни условия.

1. Атмосферни условия: 

Прогноза на метеорологичния риск от възникване и разпространение на пожари за област Велико Търново на основата на Canadian Forest Fire Weather Index System. Индексът отчита метеорологичните параметри: температура и относителна влажност на въздуха, скорост на вятъра, акумулиран валеж съгласно оценки от атмосферен числен модел. 

Прогнози за пожароопасно време

за 24-, 48-, 72 часа


2. Земна повърхност

 Степен на овлажнение на растителната покривка и свързана   с това пожароопасност над Р България. Анализ за два типа земна повърхност – житно поле и тревна покривка, от където обикновено възникват растителните пожари. 

 

 

Анализ      


 

 3. Общ индекс

Дава обща представа за пожароопасност вследствие съчетание на благоприятни атмосферни и наземни условия /съгласно т. 1 и т. 2/.

 

 

 

 

 

 

Анализ


 

Времето днес

О. р. Подполковник /гл. инспектор/ инж. Милко Петров Маринов

 

image001

 

1. Роден на 23. 01. 1961 г. в гр. Полски Тръмбеш.

2. От 1982 г. до 1986 г. завършва Висша специална школа “Георги Димитров” гр. София.

3. На 01. 11. 1986 г. е произведен лейтенант – отличник на випуска и е назначен за Началник на ДС в РПС – гр. В. Търново.

4. През 1989 г. е произведен в чин старши лейтенант.

5. През 1990 г. завършва задочно ВиК специалност във ВСШ “Георги Димитров” гр. София.

6. На 01.04.1990 г. е назначен за зам. началник отделение, а в последствие Началник група “ПГ и АСД” в отдел “ПО”.

7. През 1993 г. е произведен в чин капитан.

8. През 1998 г. е произведен в чин майор.

9. През 2001 г. е произведен предсрочно в чин подполковник.

10. През 2006 г. е назначен на длъжност Началник на сектор ПГАСД и ЗН и е произведен в ранг главен инспектор.

11. Пенсионер от 01.10.2010 г.

 

По-характерни произшествия в професията:

 

Пожар в къща на изток от старата поща. Действието става на 25. 01. 1991 г. , около 7,30 часа сутринта. Дежурната смяна участва в ликвидирането на пожара с 3 пожарни автомобила: Шкода, Татра и Унимо г. Капитан Милко Маринов пристига на пожара, като оперативчик и взема дейно участие в доизгасяването му. Издишал е 3броя бутилки с въздух.

Пожарът възниква в сладкарницата на 1вия етаж и се разпространява към 2ри жилищен етаж и покрива. Атакуван е от двете улици, между които се намира къщата. Не след дълго къщата се срутва с опасност за живота на пожарникарите, които са били на стълбата подпряна на терасата на къщата за извършване на гасителни действия.

 

Пожар в детска градина гр. Килифарево. Действието става зимата на 1989 г. през нощта. Запалена е от пироман от три места. Дежурната смяна участва в ликвидирането на пожара с 3 пожарни автомобила: Шкода, Татра и Унимо г. Ст. лейтенант Милко Маринов пристига на пожара, като началник на смяна. Пожарът се разраства на площ 500 м2 покривна конструкция.

 

Пожар в цех №1 за прахо-дървесни частици на Дървообработване Велико Търново. Действието става на 22. 04. 1996 г. Дежурната смяна участва в ликвидирането на пожара с 3 пожарни автомобила: Шкода, Татра и Унимо г. Майор Милко Маринов пристига на пожара, като оперативчик. Първоначално е имало взрив в бункер за сухи финни дървесни частици. Следва вторична експлозия от вдиганито на праха, която частично нарушава носещи конструкции на сградата. След пристигане на място и започване на гасителни действия се срутва стена, която за щастие пада между милко Маринов и Александър Тонев. Няма пострадали колеги. От работниците на цеха има 1 загинал и 6 пострадали.

 

Аварийно-спасителна дейност на главен път за гр. Габрово до завод Ивайло.

Катастрофа – челен удар между товарен камион и Латвия. Действието се случва зимата на 1999 г. при страхотна поледица.

От произшествието са загинали 6 човека.

 

За контакти

Регионална дирекция ПБЗН

гр. Велико Търново

ул. "Н. Габровски" №27
тел. 062/662 221

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
web: www.pojarna-vt.eu