aktotoplitelen

PPUredi

Пожароопасност, свързана с атмосферните условия и състоянието на растителната покривка 


logo01

Картите са разработени от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ при БАН, за да се отговори на изискването на националните институции за оповестяване на предупреждения за трайно засушаване и необходимост от повишена бдителност сред населението при работа с открит огън в съответните райони на страната. Повишен риск за възникване и развитие на полски и горски пожари може да се очаква при наличие на благоприятни атмосферни и наземни условия.

1. Атмосферни условия: 

Прогноза на метеорологичния риск от възникване и разпространение на пожари за област Велико Търново на основата на Canadian Forest Fire Weather Index System. Индексът отчита метеорологичните параметри: температура и относителна влажност на въздуха, скорост на вятъра, акумулиран валеж съгласно оценки от атмосферен числен модел. 

Прогнози за пожароопасно време

за 24-, 48-, 72 часа


2. Земна повърхност

 Степен на овлажнение на растителната покривка и свързана   с това пожароопасност над Р България. Анализ за два типа земна повърхност – житно поле и тревна покривка, от където обикновено възникват растителните пожари. 

 

 

Анализ      


 

 3. Общ индекс

Дава обща представа за пожароопасност вследствие съчетание на благоприятни атмосферни и наземни условия /съгласно т. 1 и т. 2/.

 

 

 

 

 

 

Анализ


 

Времето днес

СПИСАНИЕ "SOS 112"


Списание “SOS 112” е издание на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР с периодичност 12 книжки годишно. То е пряк приемник на списание “Ало 160”.
Целта на списанието е да отразява компетентно и обективно професионалния живот на служителите от ГДПБЗН-МВР, проблемите на пожарната безопасност и съвременните решения за нейното осигуряване.
Благородната професия на огнебореца по традиция се ползва с висок престиж сред българския народ. Заздравяването на взаимодействието с гражданите, още по-силното укрепване на доверието между тях и пожарникарите и спасителите са залог за създаване на така желаната организация за превенция на пожарите и бедствията.

На Вашето внимание представяме няколко броя на изданието:

mag1mag2mag3

За тези, които са по-любознателни предлагаме Историята на списанието от 1906 г. до днес.

Към изданията на списание SOS 112

За контакти

Регионална дирекция ПБЗН

гр. Велико Търново

ул. "Н. Габровски" №27
тел. 062/662 221

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
web: www.pojarna-vt.eu