Национално учение за спасяване при пътнотранспортно произшествие вследствие на наводнение

image001Национално учение за спасяване при пътнотранспортно произшествие вследствие на наводнение се проведе край Дебелец. 
Структури на МВР, Спешна помощ и БЧК тестваха готовността си за действие и координация в рамките на мащабно учение на тема „Действие при пътно-транспортно произшествие вследствие на наводнение“. То се проведе днес на пътя жп гара – Дебелец – кв. „Чолаковци“ във Велико Търново.
Пресъздадена бе ситуация, в която в резултат на паднали обилно количество валежи се е образувала приливна вълна, в коритото на река Белица е отнесен лек автомобил, а на моста над реката е възникнало пътнотранспортно произшествие с пострадали. Активиран е временен оперативен щаб.
Предприети са действия за изваждане на падналия автомобил от екипи на РДПБЗН – Велико Търново посредством алпийски способ и с помощта на санитарно-спасителен плаващ всъдеход тип амфибия, както и по изваждане на пострадали граждани от катастрофиралите автомобили.
Участниците в тренировката демонстрираха умения за принудително спиране на превозно средство, навлязло в участъка на произшествието, чийто водач и пътник не са изпълнили полицейско разпореждане. 
Дейностите на съвместната тренировка наблюдаваха заместник-министърът на вътрешните работи Кирил Ценкин, заместник-директорът на ГДПБЗН старши комисар Любомир Баров, областният управител Ивайло Здравков, директори на Регионални дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ от 12 области в страната и съответните началници на сектор „Пожарогасене и спасителни дейности“.
„Демонстрираните умения показват, че структурите на МВР имат сили и средства да се справят в реални критични ситуации, отбеляза зам.-министър Ценкин. Той подчерта, че един от приоритетите на ръководството на МВР е подобряването на материалната база и техническото оборудване, както и повишаване квалификацията на служителите и в подкрепа на това уточни, че е започната процедура за доставка на над 200 пожарни автомобила.
Учението се проведе в изпълнение на проект „Надграждане на капацитета на реагиращите структури за съвместна реакция при възникване на опасност за безопасността на движението по Републиканската пътна мрежа и повишаване познанията на гражданите относно тяхното поведение при тези ситуации“ . То бе реализирано с участие на служители от РДПБЗН – Велико Търново, ОДМВР, екипи на Спешна помощ и БЧК.
 
 
Регионална дирекция
Пожарна безопасност и защита на населението
гр. Велико Търново
ул. "Никола Габровски" №27
тел. 062/662 221
e-mail: fire.vtarnovo@mvr.bg
За жалби, предложения и сигнали:
тел. 062/662 221
Приемно време: всеки работен ден
от 10:00 - 12:00 ч. и 14:00 - 16:00 ч.