Подполковник Николай Банков 

nikolaj bankov

          СПОМЕНЪТ ОСТАВА

          Казват, че старопрестолното село Кесерово е дало най-много пожарникари на България – над 90 души. И все отбрани момчета.
Един от тях е Николай Николов Банков.Той е роден на 19.юни.1944г. в село Кесерово, община Стражица. Завършва основното си образование в родното си село. После продължава в средното политехническо училище в гр. Велико Търново.
      След казармата започва трудовия живот като технически ръководител в Районната пътна служба в гр. Горна Оряховица. Пътищата на живота след това го отвеждат в Държавното противопожарно училище град София. Завършва го през 1968г, след което е назначен на ръководна длъжност в Противопожарната служба в гр. Смолян.
         По – младите му колеги черпят опит от двадесетгодишната му практика. От съвет не се отказват и връстниците му. Не е обидно и за по-старшите от него да потърсят помоща му. Добрата му работа, командирските организаторски качества, които правят, новостите в пожарното дело са оценени. Наградите следват една след друга:медали за прослужено време, благодарност от Окръжно управление на МВР, „Отличник на МВР“.
Съвестното му отношение към работата, човешкото му отношение към хората, спечелват уважението на всички извън системата на МВР, с които той работи.
На 21.05.1988 г. следобед подполковник Николай Банков тръгва на проверка към селата Самоводене и Ресен. Времето е облачно, вали дъжд. Смъртта го среща на излизане от Велико Търново. На завоя пред базата на „Вторични суровини”, управляваният от войника товарен автомобил на КЕЧ – Велико Търново, напуска лентата за насрещно движение и удря челно автомобила на РСПО – Велико Търново.


Регионална дирекция
Пожарна безопасност и защита на населението
гр. Велико Търново
ул. "Никола Габровски" №27
тел. 062/662 221
e-mail: fire.vtarnovo@mvr.bg
За жалби, предложения и сигнали:
тел. 062/662 221
Приемно време: всеки работен ден
от 10:00 - 12:00 ч. и 14:00 - 16:00 ч.