Млади художници от област В. Търново с награди в международен конкурс „С очите си видях бедата“ 2019 г.

78429430 1408743605951278 5517180714879025152 oПрез 2019 година трима млади художници от област Велико Търново, победители в областния етап на Международен конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“, спечелиха призови места със своите творби в заключителния етап на конкурса.

Никола Димитров от СУ „Емилиян Станев“ гр. Велико Търново спечели първото място в Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“ в първа категория от трета възрастова група (14-18 години), а Ралица Емилова от ПГСАГ „Ангел Попов“ гр. В. Търново бе наградена с поощрителна награда.

Във втора категория на конкурса на второ място се класира 13-годишната Ванеса Саидова, която е възпитаничка на Школа по изобразително изкуство „Палитра“ в с. Ореш, община Свищов. Тържествената церемония за награждаване на победителите от заключителния етап на конкурса се проведе на 5 декември 2019 г. по случай Международния ден на доброволеца, в Националния дворец на децата в гр. София. Гости на тържеството бяха зам.-министърът на вътрешните работи Милко Бернер, зам.-главният секретар на МВР гл. комисар Георги Арабаджиев, началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Михаил Златанов, зам.-директорът на ГДПБЗН ст. комисар Асен Игнатов, директорът на Дирекция „Държавен контрол и превантивна дейност“ в ГДПБЗН ст. комисар Александър Джартов, служители на ГДПБЗН, представители на БЧК и Фондация „Четири лапи“, педагози, директори на училища, участници и родители. На победителите в конкурса бяха връчени грамоти и предметни награди.

Конкурсът за детска рисунка „С очите си видях бедата“ е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците в направление „Изкуства”. Целите на конкурса са, заедно с проявата на творческите заложби на децата и учениците, да се пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията им за рисковете от бедствията и начините на поведение в критични ситуации. Да се възпита в тях готовност за оказване на помощ, съпричастие към проблемите на човека, желание за участие в доброволческа дейност, както и да се създаде интерес към професията на пожарникаря и спасителя. Наградените рисунки в тазгодишния конкурс ще участват в благотворителни кампании и инициативи на ГДПБЗН-МВР, за което техните автори са дали своето съгласие.

Област Велико Търново има изградени традиции при участието си в този конкурс и в завоюването на призови места. През изминалата 2018 г. две млади художнички от  ПГСАГ „А.Попов” гр. В. Търново спечелиха национални награди, които също дариха своите творби за участие в благотворителен търг, организиран от ГДПБЗН-МВР за подпомагане на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР.


Регионална дирекция
Пожарна безопасност и защита на населението
гр. Велико Търново
ул. "Никола Габровски" №27
тел. 062/662 221
e-mail: fire.vtarnovo@mvr.bg
За жалби, предложения и сигнали:
тел. 062/662 221
Приемно време: всеки работен ден
от 10:00 - 12:00 ч. и 14:00 - 16:00 ч.