aktotoplitelen

aktjutva

chl14

PPUredi

На 01.08.2018 г., около 3,30 ч. в Кризисен център в село Овча Могила, община Свищов, е подаден сигнал за пожар в магазин за хранителни стоки, намиращ се на приземен етаж в жилищна кооперация в същото населено място. Сигналът е подаден от живущ на първия етаж на жилищната кооперация.

Съобщението за пожар е прието в Кризисния център с. Овча могила от служителя Иван Трифонов Тодоров, който подава съобщение за пожара на РСПБЗН Свищов. Същият паралелно с подаване на съобщението сформира тричленен екип с още двама доброволци от кризисния център - Тихомир Енчев Веселинов и Зиа Асанов Ибрямов за предприемане на действия по ликвидиране на произшествието. Доброволците се отправят с  пожарен автомобил Шкода Лиаз към мястото на пожара. След пристигането на местопроизшествието служителите извършват разузнаване, за да проверят дали има застрашени хора в жилищната кооперация. Установяват, че няма задимяване в жилищната сграда и не се налага евакуация на живущите в нея. Спират електрическото захранване в сградата и започват действия по ликвидиране на пожара и ограничаване на неговото разпространение.

До пристигане на пожарните екипи от РСПБЗН гр. Свищов, доброволците от кризисния център успяват да локализират и овладеят пожара, като по този начин не допускат огънят да се разпространи върху съседни на магазина имоти. С действията си доброволците предотвратяват и евентуално задимяване в апартаментите и входа на кооперацията, което би застрашило хората в нея и би наложило незабавната им евакуация от сградата.

Това не е първият случай, в който доброволците от Кризисен център в с. Овча могила предприемат самостоятелни и ефективни действия по овладяване на пожари и други извънредни ситуации. 

В края на миналата година, при пожар в здравната служба в с. Овча могила, до пристигане на професионалните пожарни екипи от град Свищов, доброволците предприемат действия за ограничаване разпространението на пожара и евакуацията на 30 човека със здравословни проблеми и помощен персонал от намиращия се в непоредствена близост до горящата сграда Център за настаняване от семеен тип на пълнолетни лица с деменция. За проявената храброст и самоотверженост членовете на екипа от доброволци бяха наградени от министъра на вътрешните работи с почетно отличие на МВР „За доблест и заслуга“ ІІІ степен.

Само от началото на тази година Кризисен център в с. Овча могила е реагирал на общо 47 произшествия. От тях центърът има 16 излизания с пожарен автомобил по сигнали за пожари, отводняване или друга аварийно-спасителна дейност. През този период доброволците са участвали в ликвидирането на 4 пожара съвместно с РСПБЗН град Свищов.

Действията на доброволците от кризисния център още веднъж показват ефективността и помощта, която оказват на службите за ПБЗН, особено когато са сравнително отдалечени от общинските центрове. В днешния случай, благодарение на навременните им действия, са спестени близо 30 минути от времето за реакция, което е необходимо за пристигане на пожарен автомобил от град Свищов до село Овча могила.

За контакти

emblema VTРегионална дирекция ПБЗН
гр. Велико Търново
ул. "Н. Габровски" №27
тел. 062/662 221
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
web: www.pojarna-vt.eu