aktotoplitelen

aktjutva

chl14

PPUredi

dsc00956

На 7 ноември, в 14.30 часа, кметът на Община Елена инж.Дилян Млъзев, тържествено откри Център за превенция, творчество и спорт в град Елена.  Центърът бе създаден съгласно предварително подписано Споразумение между кмета на общината, директора на РДПБЗН Велико Търново, директора на ОДМВР и председателя на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ с. Балван.

Тържеството събра в залата на новия Общностен център в града много деца и представители на различни институции. При откриването инж. Млъзев каза, че идеята за създаване на центъра е отдавна, а необходимостта от него се е наложила още повече след успешното провеждане и резултатите от първата лятна детска академия в общината. Приоритет в съвместната работа ще бъде да се научат младите хора на поведение и общуване, да формират гражданска позиция, да уважават институциите, които ще им помагат да се ориентират и предпазят от заплахи, опасности и рискове в съвременния свят.

Центърът ще работи с деца и младежи на възраст от 8 до 18 години, на които ще бъде предоставена възможност да придобият, формират и развият полезни за тях умения и компетентности. Младежите ще участват в теоретичните и практически обучения за действия при пожари, бедствия и аварии, предпазване от трафик на хора и наркотици, здравословен начин на живот. Институциите, подписали споразумението, ще оказват методическа помощ, ще осигуряват лектори и обучители и ще осъществяват контрол върху цялостната дейност.

За дейността на центъра общината е предоставила две помещения в Общностния център, които са оборудвани от пожарникари и полицаи от Елена с макети, указателни пана и други нагледни материали за провеждане на занятията.  За бъдещата си дейност центърът получи подаръци от Съюза на пивоварите, Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ и Община Павликени.

Тържеството завърши с богата концертна програма на детски танцови и певчески състави и с демонстрация по залавяне на престъпна група и откриване на наркотици.

За по-малко от година, това е третият център на територията на област В. Търново, след създадените в село Балван и гр. Павликени.  Освен за превенция и спорт, той ще бъде и място за развитие  на творческите заложби на децата.

Гости на церемонията по откриване бяха г-жа Благовеста Факирова – председател на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, г-жа Ивана Радомирова - изпълнителен директор на Съюз на пивоварите в България, полк.доц.Веселин Мадански - заместник-ректор на НВУ „Васил Левски“, главен инспектор Николай Александров – началник на сектор „Превантивна и контролна дейност“ в РДПБЗН В. Търново, старши комисар Димитър Машов – директор на ОДМВР В. Търново, кметове на населени места, ръководни служители от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" В. Търново и Областна дирекция на МВР, представители на други институции.


 

За контакти

emblema VTРегионална дирекция ПБЗН
гр. Велико Търново
ул. "Н. Габровски" №27
тел. 062/662 221
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
web: www.pojarna-vt.eu